Odbrani novčanik

Mars poreskih obveznikaAko ste pomislili da se u Srbiji šeta samo zato da bi se tražila pomoć od države i njen aktivizam u raznoranim stvarima, pogrešili ste. Ovoga puta se u Srbiji šeta za što manje mešanja države i što manji njen aktivizam.

U Beogradu će se u periodu između 5. i 8. juna održati jedinstvena i, slobodno se može reći, istorijski akcija pod nazivom “Odbrani novčanik”, u okviru koje će biti održani Festival poreskih obveznika i Marš poreskih obveznika.

Reč je o seriji događaja (tribine, konferencije za novinare, medijski nastupi, organizacija prve “Sigurne kuće za poreske obveznike”, itd.) čiju će krunu predstavljati po prvi put u Srbiji organizovani “Marš poreskih obveznika”.  Organizator ovog festivala je Fiskalna koalicija, grupa više organizacija koje predvode Libertarijanski klub – Libek i Mreža za političku odgovornost.

Ciljevi ovog  događaja sažeti su u Povelji poreskih obveznika koju ovde prenosimo:

Mi, poreski obveznici Srbije, od države koju finansiramo očekujemo odgovornost u raspolaganju našim novcem. Tražimo smanjenje postojećih i sprečavanje bilo kakvih budućih novčanih opterećenja građana Srbije. Želimo društvo u kojem će biti moguće da se kvalitetno živi od dobrih ideja i vrednog rada; zemlju u kojoj nećemo strepeti od novih nameta i tereta države. Želimo Srbiju u kojoj će biti moguće odbraniti sopstveni novčanik od tuđe neodgovornosti!

Zbog toga Vas pozivamo na FESTIVAL PORESKIH OBVEZNIKA (5-7 jun) kao i na prvi MARŠ PORESKIH OBVEZNIKA (8. jun u Beogradu) kao prvu javnu šetnju poreskih obveznika sa jasnim zahtevima svih nas, građana i poreskih obveznika Republike Srbije.

  1. Zahtevamo da nas Vlada manje oporezuje! Manji porezi donose veću mogućnost da sredstva koja sami zaradimo upotrebimo za ličnu sreću ili ulaganje po našem sopstvenom izboru. Mali porezi su zato u interesu svih građana Srbije.
  2. Zahtevamo da država smanji potrošnju! Rasipaju se stotine miliona evra iz našeg zajedničkog budžeta na gubitaška javna preduzeća i nepotrebne subvencije. Na kraju ćemo sve to mi morati da platimo kroz nove namete.
  3. Zahtevamo da se država manje zadužuje! Neobuzdano zaduživanje na račun nas i naše dece nije rešenje, nego privremena anestezija. Računi za preveliku javnu potrošnju koja se finansira vladinim zaduživanjima ponovo će biti ispostavljeni nama, poreskim obveznicima i to želimo na vreme da sprečimo.

Redakcija Katalaksije, kao jedan od saradnika Fiskalne koalicije, vas najtoplije poziva da budete potpisnik Povelje poreskih obveznika koja će biti predata Ministarstvu finansija i privrede, kao i da svojim prisustvom na nekim od ovih događaja – i naročito centralnom, “Maršu poreskih obveznika” – date svoj doprinos u borbi za smanjenje poreza i državne administracije.