Srbija tranzicioni gubitnik

Tribina "Srbija i tranzicija - od nade do razočaranja"

Tribina “Srbija i tranzicija – od nade do razočaranja”

Bivši srpski premijer Zoran Živković je kazao da je poslednjih godina Demokratska stranka otišla nekoliko koraka unazad i da se Srbija nalazi u teškoj situaciji jer je, “dok se igrala velike, male Srbije i povlačila ambasadore”, propustila da sprovede ekonomske reforme pre svetske ekonomske krize. “Ja sam glasao za DS, ali ne za koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije i za pomirenje Tadića i Dačića”, kazao je bivši premijer na okruglom stolu “Srbija i tranzicija: Od nade do razočaranja”.

On se založio za privatizaciju srpske privrede i odbacio ocene da je cela privatizacija pljačka. “Postala je stvar dobrog vaspitanja pričati da je privatizacija pljačka. Mislim ipak da je većina preduzeća uspešno privatizovana”, kazao je Živković i dodao da većina preduzeća čija je privatizacija počela za vreme njegove vlade danas upešno radi. On je podržao najavljenu privatizaciju “Telekoma”, ocenjujući da to preduzeće nije “zlatna koka” i dodao da novac treba da ide u budžet a ne u posebne fondove, ali da se treba dobro voditi račina o tome kako će se novac trošiti.”Ne mogu da razumem budućnost države u kojoj mladi ljudi sa završenim fakultetima imaju samo jedan cilj da se zaposle u javnim preduzećima. To je bolesno”, kazao je on.

Predstavnik Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević je ocenio da političke elite nemaju snagu i znanje da sprovedu reforme i da se visok životni standard održavao zahvaljući manipulacijama nacionalne valute i kursom koji je bio nerealan.

Prokopijević je kazao da će se zahvaljajući najavljenim privatizacijama stanje održavati još četiri, pet godina a da će nakon toga standard građana biti na nivou produktivnosti.

Predstavnici Liberalnog centra Katalaksija Aleksandar Novaković i Andrej Stanimirović su se založili za potpunu liberalizaciju, restituciju i deregulaciju i izrazilu sumnju da ekonomija koja nije reformisana može poništiti i političke reforme koje su bolje sprovedene.

Okrugli sto su organizovali Liberalni centar Katalaksija, Međunarodni republikanski institut i Mreža za političku odgovornost.

katalaksija (7)Novakovic,Z.Zivkovic,Stanimirovic


Kompletan video zapis održanog okruglog stola možete pogledati klikom na ovaj link.