Babuške i babe

Svi već znaju – ruski predsednik Medvedev 20. oktobra anno domini dolazi u zvanicnu posetu Srbiji. Bio bi to značajan diplomatski, drzavni, privredni, politicki itd., dogadjaj – i svakako će se svi ovi aspekti analizirati – kad datum dešavanja ne bi celu stvar dodatno zamračivao istorijskom simbolikom.

20. oktobra ruske trupe su, zajedno sa Titovim partizanima, umarširale u Beograd i oslobodile ga od nemačke okupacije. Taj datum se slavio kao Dan Beograda, iako nije bio toliko istican kao značajan državni praznik, usled Titove svađe sa Staljinom. Posle pada jednopartijskog komunističkog režima 90-tih, ovaj datum se još više povlači u ilegalu, da bi nakon pobede opozicije na lokalnim izborima 96. pao u potpuni zaborav a Dan Beograda slavljen ne u oktobru nego u aprilu.

Medvedevljeva poseta biće neka vrsta davanja diplomatskog legitimiteta rehabilitaciji ovog kontroverznog i umnogome opskurnog datuma u srpskoj istoriji. Ako je verovati diplomatskom protokolu, upravo se srpski drzavni vrh opsetio da baš ovaj datum izabere kao datum posete ruskog predsednika.

Borislav Ristić