Mesić, Che i bolji svet…

Ako ste pomislili da je politička egzotika trećerazredna roba koja ima prođu samo na srpskom crnom tržištu političkih ideja, evo malog demantija iz susedne Hrvatske.

Da ponovim: “Mesić je izjavio da je Che Guevara simbol borbe i primjer za mlade ljude koji žele bolje i pravednije društvo. Danas smo mu došli odati počast, jer Che ostaje primjer svima koji sanjaju o boljem svijetu.”

Ovu vest sam čuo pre par dana i još ne mogu da se opasuljim od euforičnog izliva poštovanja koje je predsednik Mesić odao jednom od najvećih komunističkih satrapa i hulja. Isto tako, ne mogu da odolim utisku da ima i većih zala na ovom svetu od fašista – oni su bar saterani u mišju rupu i nemaju pristup pristojnom svetu. Komunisti imaju svoje simpatizere i najširu podršku u samim vrhovima akademske, ali i, kako vidimo, političke elite…

Primera radi – da ostanem unutar hrvatske političke scene – Tudjman je svoje intimne i političke simpatije ka zločinačkom Pavelićevom režimu bar pokušavao da liši međunarodnog publiciteta. Znao je da to tamo “ne pije vodu”, ako je možda u samoj Hrvatskoj i nailazilo na odobravanje dela javnosti i donosilo političke poene (a umnogome i oblikovalo politiku koju je vodio).

Mesić, medjutim, svoje simpatije prema zločinačkoj komunističkoj ideologiji i jednom od njenih “simbola” pokušava, bez trunke rđave savesti, čak ubeđen da radi nesto dobro i progresivno – za primer mladeži željnoj, jel, visokih ideala pravednog društva – da kapitalizuje na najvišoj državnoj i međunarodnoj sceni… Možda to nešto govori o moralnoj hipokriziji politike dodvoravanja komunistima i ubicama, koja je obeležila i nadživela 20. vek, i koja još uvek oblikuje svet u kome živimo.

Uzgred, baš me zanima šta predsednik Tadić misli o “Cheu”. Posle njegovog nedavnog poklonjenja Gadafiju, slutim, i on bi se uklopio u sliku. Pripreme za proslavu 50 godina Nesvrstanih u punom su jeku…

Borislav Ristić