Izveštaj sa ovogodišnje dodele nagrade “Milton Fridman“

Na dan 15. maja ove godine, u jednoj od balskih dvorana luksuznog hotela “Valdorf Astoria“ u Nju Jorku, održana je svečana večera u organizaciji libertarijanskog instituta Kejto (Cato Institute) a u čast ovogodišnjeg dobitnika nagrade iz fondacije “Milton Fridman“, koja se svake druge godine dodeljuje za unapredjivanje ljudskih sloboda i libertarijanskih ideja. Večera, kojoj je prisustvovao i autor ovog priloga, je bila izvrsno organizovana. U svečanoj atmosferi, s prigodnom muzikom tiskalo se nekoliko stotina ljudi iz akademskog i „think-tank“ sveta, sveta biznisa, žurnalistike i politike da pozdrave ovogodišnjeg dobitnika nagrade iz fonda čuvenog američkog ekonomiste – inače pripadnika čikaške ekonomske škole – Miltona Fridmana, koji je preminuo 2006. u 95. godini života.

Dobitnik ove prestižne nagrade za 2008. je student prava iz Venecuele Jon Goikoičea (Yon Goicoechea). Kao iskreni zagovornik slobode, ljudskih prava, otvorenih medija i slobodnog tržišta, harizmatični Goikičea je izbio na čelo studentskog pokreta protiv ličnog režima Uga Čaveza, i organizovao masovne proteste ne samo studenata nego i drugih gradjana Venecuele, zahtevajući suštinske političke i ekonomske promene u svojoj domovini, i to u pravcu liberalizma i istinske slobode. Zbog svojih slobodoumnih ideja a posebno zbog javnih i oštrih kritika Čavezove antiliberalne administracije, Goikoičea i njegovi saradnici dospeli su pod udar represivnog i nedemokratskog vladajućeg režima, koji nije prezao ni od masovnih hapšenja pripadnika studentskog pokreta i opozicionara.

Medjunarodnom Komitetu za selekciju (Kakha Bendukidze – ministar u gruzijskoj vladi, Edvard Krejn – predsednik Kejto instituta, Rouz Fridman – udovica pokojnog profesora Fridmana, Frančesko Dil Giaz – bivši ministar finansija u Meksiku, Karen Horn – direktor berlinskog instituta za društvene nauke, Čarls Koh – predsednik Koh industrije, Endrju Muenda – saradnik Advokatske zajednice za razvoj i ekologiju Ugande, Meri Anastasija O’Grejdi – član uredništva lista “The Wall Street Journal“, Farid Zakarija – urednik lista “Newsweek International“) nije bilo teško da donese svoju konačnu odluku. Tako se mladi Goikoičea pridužio prethodnim dobitnicima iste nagrade: Piteru Baueru, profesoru Londonskog fakulteta za ekonomiju 2002, Hernandu do Sotou, nezavisnom ekonomisti iz Perua 2004 i Martiju Laru, nekadašnjem uspešnom premijeru Estonije 2006.

Na samom početku večernjeg programa, govor je najpre održao predsednik Kejto instituta dr. Edvard Krejn, koji je bio i organizator celokupne svečanosti. Reč su zatim uzeli Harold Ford junior i Frederik Smit, da bi na kraju i sam laureat održao prigodnu besedu. Na kraju ceremonije, Rouz Fridman je uručila nagradu ovogodišnjem dobitniku s rečima da će svet s takvim mladim ljudima sigurno biti bolji u budućnosti. Bio je to dogadjaj, koji će svim učesnicima sigurno ostati u najlepšoj uspomeni.

Miroslav Svirčević