Saopštenje redakcije časopisa „Katalaksija“

LDPPovodom usvajanja protržišnog programa LDP-a

Kao što je čitaocima našeg sajta dobro poznato „Katalaksija“ je časopis posvećen promociji individualne slobode i slobodnog tržišta. Iako se ove vrednosti nalaze u temelju savremene civilizacije one nisu kod nas u dovoljnoj meri zastupljene niti prihvaćene. Stoga je prevashodna uloga i zadatak časopisa „Katalaksija“ da ljude u našoj zemlji (ali i u regionu) upozna sa suštinom ovih ideja kao i da ukaže na to zašto se slobodno društvo bez njih ne može zamisliti a faktička sloboda pojedinca ostvariti. Dakle, „Katalaksija“ je prevashodno teorijski časopis te prinicpijelno nije opredeljena ni za jednu političku opciju u Srbiji.

To ipak ne znači da je „Katalaksija“, i svi oni koji pišu za nju, „slepa“ za ono što se dešava oko svih nas a što je velikim delom posledica komunističke zaostavštine i opredeljenja ogromnog broja političkih stranka za ideje u rasponu od radikalne levice do socijaldemokratije. Glavni urednik Katalaksije Ivan Janković je sa dvoje kolega iz Centra za slobodno tržište napisao i medijski promovisao ekonomski program LDP. Pošto ovaj program počiva na načelima do kojih drži i časopis „Katalaksija“, redakcija časopisa „Katalaksija“ ovom prilikom ističe svoje zadovoljstvo ovakvim izborom LDP-a, pogotovo kada se ima u vidu činjenica da je to prva parlamentarna stranka koja je usvojila jedan takav program.

Redakcija „Katalaksije“ još jedanput ističe svoje zadovoljstvo opredeljenjem jedne političke partije za slobodno tržište, uz nadu da će se to u budućnosti i ostvariti.

Ivan Janković
Aleksandar Novaković