Zapad mora pobediti

Gospodine Predsedavajući, gospodine Podpredsedniče, dame i gospodo: Podpredsedniče Čejni, priredili ste mi posebnu čast Vašim prisustvom ovde večeras, i drago mi je da Vam je omogućeno da “izađete i senke“. Vi me zaista podsećate na jednog drugog neustrašivog borca za pravdu. Kao što kaže stih:

Traže ga ovde, traže ga onde,
Svuda ga traže ti Francuzi.
Da li je u raju“? Da li je u paklu?
Taj prokleti, neustrašivi Pimpernel!

Bar večeras, gospodine Potpredsedniče, tačno znamo gde se nalazite.

Kler But Lis

Izuzetna mi je čast da primim ovu nagradu. Ona nosi ime jedne od najznačajnijih Amerikanki njenog vremena, i ona se ranije dodeljivala drugim velikim Amerikancima. Podsticajno je naći se u takvom društvu – i divno je, kao i uvek u Heritedžu, biti među pravim prijateljima.

Nove pretnje

Generacija Kler But Lis suočila se dvoglavim čudovištem nacizma i komunizma. Ona se nalazila u prvim borbenim redovima. Nacizam je poražen za njenog života. Komunizam je poražen za našeg – poražen iznad svega zahvaljujući naporima tog velikog američkog predsednika, mog prijatelja Ronalda Regana. Njegovo ime je uklesano u sećanje na ovaj poduhvat. I pamtiće se sve dok na ovoj planeti bude muškaraca i žena koji cene svoju slobodu i poštuju one koji je štite.

Ronijev današnji naslednik u Beloj kući, suočava se sa drugačijim ali jednako snažnim izazovima. Uspeh u Avganistanu je pokazao da su kolebljivci pogrešili. Rat protiv terora se može dobiti. Ali mi se danas još uvek suočavamo sa dvoglavim čudovištem terorizma i širenja oružja za masovno uništenje. I obe te glave moraju da budu odsečene, ako želimo da samo čudovište bude uništeno.

Zlo je, to je istina, uvek bilo sa nama. Ali zlo nikada nije bilo tako tehnički sofisticirano, nikada tako lukavo, lišeno skrupula, i nikad tako bezobzirno prema civilnim žrtvama. Zapad mora nadvladati – inače sledi vladavina globalnog bezakonja i nasilja, neviđenog u modernim vremenima.

Drago mi je da je američki Vrhovni komandant sačinjen od tako čvrstog materijala – drago mi je takođe da mu pomažu podpredsednik Čejni i drugi u ovoj sobi. Takođe sam ponosna što Britanija stoji tamo gde uvek mora stojati – kao najpouzdaniji i najverniji saveznik Amerike. Premijer Bler i ja smo, kao što je dobro znano, politički protivnici. Ali u ovoj vitalnoj stvari, ja pozdravljam njegovo snažno, odlučno vođstvo.

Politički principi i Heritidž

Prijatelji: kao što je život Kler But Lis pokazao, u politici se traži nešto više od jednostavnog pragmatizma. Nužno je, naravno, upoznati se sa svim činjenicama, potražiti najbolji savet, razmisliti o svim opcijama pre nego što odlučite koju ćete akciju preduzeti. Ali, iskustvo je pokazalo da ako nemate koherentan skup uverenja i principa, spotaći ćete se. Vi prethodno morate znati šta želite, i zašto želite, i kako najbolje da to ostvarite, ukoliko ikada želite da se suočite sa hiljadu i jednom krizom s kojima ćete se na vlasti suočiti.

To je razlog zašto su trustovi mozgova poput Heritedža od suštinske važnosti. Jasnoća vaše vizije, zasnovana na mudrom razumevanju onoga što je zadatak ograničene vlade u slobodnoj zemlji, omogućila je Heritedžu da pruži izvanredan doprinos Americi. Jedno od obeležja uspešnog političkog razvoja neke zemlje jeste da li njeni političari uzimaju ozbiljno preporuke Heritedžovih stručnjaka za lečenje nacionalnih boljki. I ja sam sigurna, Ed (Edvin Feulner, predsednik Heritedž fondacije – prim. prev.) da će te se Vi složiti sa tim.

Heritedž je zakleti neprijatelj preterane regulacije, visokih poreza, socijalnog inženjeringa, fašizma zdravstvene zaštite i ekološke histerije. On je prijatelj pružanja šansi, podsticaja, slobodne trgovime, efikasne vladavine prava, nacionalnog suvereniteta i snažne odbrane. I time je prijatelj svih nas!

Nastupio bi tužan dan kada bi konzervativci prestali da shvataju koliko je ovaj pristup doneo izuzetne rezultate. I bilo bi neobjašnjivo da se to desi u trenutku kada su i naši protivnici prinuđeni da priznaju zasluge konzervativnih shvatanja i politike. Na sreću, verovatnoća da će se takva glupost desiti smanjuje se svaki put kada Heritedžov Backgrounder stigne na sto političara. Neka tamo i ostane.

Amerika danas

Prijatelji: uvek je dobro doći u Ameriku. Dok vas druge zemlje podsećaju na probleme, Amerika vas uči o vašim mogućnostima.

Amerika je danas jedina globalna super-sila. Sviđalo se to nekom ili ne – a da budem jasna, meni se sviđa – to je činjenica. Samo Amerika ima puteva i načina da se izbori sa Osamom Bin Ladenom ili Sadamom Huseinom, ili nekim drugim divljim psihopatom koji će pre ili kasnije zauzeti njihovo mesto. Ostatak sveta može i treba da učini više. Ali vrlo često, bogate zemlje koje bi mogle puno da ponude (a još više da izgube) samo sede sa strane, ili zanovetaju.

Za one koji vole slobodu, uspeh Amerike treba da bude još važniji nego u godinama koje su prošle. Reći ću večeras to na svoj način, kroz reči pesnika Longfeloua:

Nastavi da ploviš, o Državni Brode!
Nastavi da ploviš, O Unijo, velika i snažna!
Čovečanstvo sa svim svojim strahovima,
Sa svim nadama budućih godina,
Pratiće bez daha tvoju sudbinu.

Hvala vam na ovoj divnoj nagradi.

(Aplauz)


Margaret Thatcher je jedan od vodećih svetskih državnika druge polovine XX veka. Ostala je poznata po svojoj hrabrosti, doslednoj borbi za načela slobode pojedinca i beskompromisnom suprotstavljanju komunističkom totalitarizmu. U unutrašnjoj britanskoj politici, izvršila je pravu revoluciju u pravcu uvođenja mnogo većeg stepena ekonomskih sloboda i oživljavanja principa tradicionalnog liberalizma u upravljanju državom. Zajedno sa Ronaldom Reganom, bila je glavni politički kreator renesanse klasičnog liberalizma 80-ih godina prošlog veka, i jedna od najzaslužnijih osoba za slom komunizma. Kao takva, ostaje intelektualni i simbolički stub politike slobode za pojedinca i u XXI veku. Ovaj njen govor objavljujemo povodom njenog 80. rođendana. Tekst je preveden iz Heritage Lectures, no.771, december 2002.