Majkrosoft u zemlji čuda

U martu 2004. godine Evropska komisija je kaznila Majkrosoft sa rekordnih 648 miliona dolara zbog korišćenja (navodnog) monopola na tržištu operativnih sistema. Najvažniji element ovog navodnog monopola bilo je besplatno uključivanje Majkrosoftovog programa Media plejera (Media Player) u XP operativni sistem. Komisija je tvrdila da je uključivanje Majkrosoftovog medija plejera u novi operativni sistem obezbedilo Majkrosoftu nepoštenu prednost na tržištu medija plejera i tako povredilo konkurenciju. Kao lek za ovo evropski regulatori su naredili ovoj kompaniji da proizvođačima kompjutera i korisnicima ponudi mogućnost kupovine verzije XP-a bez Majkrosoftovog Medija plejera.

Majkrosoft je trenutno u procesu povinovanja ovakvoj regulaciji. Međutim, pojavio se jedan problem. Majkrosoft je probno nazvao svoj osiromašeni XP operativni sistem „Windows XP Reduced Media Edition“. Uppsss! Problem je, kako sada tvrde regulatori, da će se pod imenom „okrnjenog“ pojaviti verzija XP-a, dakle, kao okrnjena i tako manje poželjna za potrošače nego kompletna verzija. Ali ni to se ne može dopustiti! Pa će Majkrosoft morati da smisli novo ime.

I ako vas sada sve ovo podseća na neki roman Ajn Rend (Ayn Rand) onda se moram složiti sa vama. Hajde da vidimo da li sam ja dobro razumeo celu stvar. Prvo Majkrosoft prodaje XP operativni sistem koji uključuje besplatni Medija plejer. Zbog toga su potrošači generalno zadovoljni jer dobijaju verziju u koju je uključen Medija plejer bez promene cene. (Oni, naravno, mogu u potpunosti bez problema da izbrišu Majkrosoftov Medija plejer i/ili da daunloduju rivalski medija plejer). Konkurencija koja prodaje medija plejere se, međutim, žali da Majkrosoftovo uključivanje u operativni sistem ovog programa otežava njihovo poslovanje. I onda to predoče evropskim antitrust regulatorima.

Tako se pojavljuju evropski regulatori koji, bez bilo kakvih dokaza o zloupotrebi potrošača, naređuju Majkrosoftu da prodaje slabiju verziju operativnog sistema XP da bi konkurencija proizvođača medija plejera mogla bolje da posluje. Ali, coup de gras, u nazivu verzije koja je lošija za korisnike ne sme stajati da ona za njih jeste lošija! I zaista, Majkrosoftu je naređeno da ne čini ništa u reklamnom smislu, što bi verziju koja je lošija za korisnike učinilo manje atraktivnom za njih, što bi se učinilo, očigledno, kada bi se proizvod nazvao svojim pravim imenom. Ukratko, Majkrosoftu je naređeno da slaže kada je u pitanju naziv novog operativnog sistema a sve u ime očuvanja „konkurencije“.

Američki antitrust zakoni su uvek predstavljali žalosnu zbrku ali je bar Majkrosoft u Sjedinjenim Državama izvojevao pobedu u gotovo istoj bitki ne bili svoj veb brauzer uključio u sopstveni operativni sistem. Na nesreću, evropski regulatori su uzeli ono najgore od američke antitrust „analize“ i načinili stvari još gorim, to jest, još više očigledno protekcionističkim za konkurenciju i nepovoljnijim po dobro korisnika. Američki antitrust zakon predstavlja jedan izvozni proizvod bez koga bi potrošačima iz Sjedinjenih Država i Evrope bilo bolje.


Domi­nik T. Armen­tano – Tekst na engleskom jeziku se može naći na sajtu: www.mizes.org. Prevod: Aleksandar Novaković