Kapitalizam jedino rešenje za Balkan – intervju sa Viktorom Trifunovskim

You may also like...

 • Maxov Max

  Preživljavanje kapitalizma je vezano sa uništavanjem i pljačkom celog sveta, dok ne uništi samog sebe. Uništavanje građana Srbije je prepušteno srpskom ološu kroz celokupnu politiku koju vode, a to je da u što je većoj meri otežaju život građana Srbije. Zapadni imperijalizam ima zaista bogato iskustvo u uništavanju mnogih naroda,odnosno genocid prema mnogim narodima je promenio formu, ali ne i suštinu istrebljenja.Zaduživanjem, uništavanjem domaće privrede, nametanjem „zapadnih vrednosti“, postižu se mnogo bolji rezultati nego koncentracionim logorima.

 • Ilija Kolev

  Ja ne ulazim u tako komplikovanu analizu, sasvim sam siguran u to, da je problem u raspodeli profita, u slucaju zagube i zaguba, prema onih koji su ucesnici u njihovog stvaranja. Evo kako:

  Resenje o pravilnoj gradnji drustvenog sistema. Nacin organizacii rada, koi odgovara faktickog odvijanja rada. 1. Rad cine: a/ Gazde, kao sopstvenici parama i b/ Radnici, kao sopstvenici truda. Moguca je i dvojna uloga. 2. I Gazde i Radnike, svoje ucesce u radu prave sa ulogom iz vrednosti. Iz tog uloga proizilazi zasluga o ostvarivanju rezultata rada, a to je: a/ Gazde ulazu: sopstvene i kreditne pare u proseku, na nivou obracunskog perioda i Radnici ulazu: truda, u vrednosti ostvarene plate, u toku obracunskog perioda. 3. Za ulog iz vrednosti, tacka 2, dobija se: pocetna cena i dodatni dio pocetne cene, a to je: I. Pocetna cena dobija se iz trziste parama i trziste truda, a to je: a/ Gazde dobijaju: kamatu, za ulozenje sopstvene pare, po cenu kao za depozite. i b/ Radnici dobijaju: platu, za ulozeni trud. II. Dodatni dio pocetne cene dobija se , sa ucescem u kranjem rezultatu rada, profit ili gubitak. Kljuc o raspodeli je, ulog iz vrednosti, tocka 2, a to je: a/ Gazde dobijaju: deo iz profita ili iz gubitka. i b/ Radnici dobijaju: deo iz profita ili iz gubitka. 4. Izvori za pokrivanje gubitka: a/ Gazde, iz kamate i sopstvene pare i b/ Radnici, iz same plate, do garantovanu platu. Objasnjenje resenja: Resenje koje je navedeno, pretstavlja pravilan tok odvijanja rada. Kada Radnici dobju deo profita, koji njima pripada, on pretstavja potraznja za ponudu, koja je stvorena u istom periodu. Na taj nacin omogucuje se potrosnja te ponude, a time otvara mogucnost za produzenje rada, iz kojeg proizilazi razvoj. To je jedini nacin odrzavanja podnoslivog odnosa izmedzu ponude i traznje. U suprot, kada taj dio prisvoje Gazde, sto je slucaj danas, oni investiranjem oduzimaju mogucnost za potrosnje ponude, koja odgovara tog dio profita. U sledecem periodu, kada se produzi radom, stvara se nova ponuda, koja je jos veca, a proizilazi iz postojnog kapaciteta i iz investiranog pogresno prisvojenog dela profita. To je uzrok za zakocenja rada i pojavljivanje krize. Iz svega ovoga proizilazi sledeci zakljucak: Rad, ako zelimo da stavimo kraj krizama, treba da prifati postojanje i oblast raspodela rezultata rada, osim oblast rada.

 • Jovan Galtic

  Bravo za Viktora! Sjajan intervju.

  Tragedija našeg naroda: “Ljudi na sva­kom koraku ose­ćaju nedo­sta­tak moćne soci­jalne države, a ne trži­šta. Jed­no­stavno, tako su obrazovani.”

  I zato je veoma teško biti optimista…