Totalitarizam je smrt slobodе

Ronald ReaganDok se spremao da preuzme vlast  u dekadi koja je kasnije nazvana „Reganovom erom“ koju je obeležio izuzetan ekonomski uspeh SAD i finalni slom „Imperije zla“,  Ronald Regan nije zaboravio stare saveznike i verne prijatelje, ne samo sopstvene zemlje i Zapada već, što je mnogo važnije, slobode. Katalaksija premijerno na eks-jugoslovenskim prostorima objavljuje prevod Reganovog pisma a povodom rehabilitacije generala Dragoljuba Mihailovića.

kk

Poštovani gospodine Radenkoviću,

Molim Vas prosledite Kalifornijskom građanskom odboru za pomen generalu Draži Mihailoviću moju iskrenu zahvalnost na ljubaznom pozivu da prisustvujem večeri posvećenoj sećanju na generala Mihailovića. Nažalost, ranije obaveze su me sprečile da vam se pridružim.

Verujem da duh u kome ste se ovde okupili da odate počast generalu Mihailoviću, tom vernom savezničkom komandantu i prvom antinacističkom vođi Evrope deli i velika većina Amerikanaca.

Konačna tragedija Draže Mihailovića ne može izbrisati uspomenu na njegovu herojsku i često usamljenu borbu protiv dve tiranije koje su ojadile njegov narod, nacizma i komunizma. On je znao da je totalitarizam, kako god ga imenovali, smrt za slobodu. Zato je postao simbol otpora duž celog sveta za sve one koji su morali da vode slične herojske i usamljene bitke protiv totalitarizma. Mihailović je pripadao Jugoslaviji; njegov duh sada pripada svima koji su voljni da se bore za slobodu.

Voleo bih da mogu da kažem da je ovaj veliki heroj poslednja žrtva konfuznih i besmislenih politika zapadnih vlada prema komunizmu. Činjenica je da su i drugi iskusili istu sudbinu tako što bi ih zapadne vlade prvo podržale a onda odbacile u nadi da će to napuštanje pribaviti mir i sigurnost.

Sudbina generala Mihailovića, dakle, nije samo od istorijskog značaja – ona nas i danas uči nečemu. Nijedna se zapadna zemlja ne može nadati uspehu u borbi za slobodu i opstanak, uključujući tu i Sjedinjene Države, ukoliko žrtvuje svoje hrabre saborce politici brzih rešenja.

Ova večera, dakle, podseća na nešto više od patriotizma i heroizma kojim nas je Mihailović zaveštao. Vi proslavljate uspomenu na principe za koje se on borio i umro. I podsećate našu naciju da napuštanje saveznika nikada ne može kupiti sigurnost ili slobodu. Izvan svake sumnje je dokazano svuda gde su se muškarci i žene borili protiv svireposti totalitarizma, u planinama Jugoslavije, džunglama Vijetnama, da podjednako trpe i sloboda i čast kada se, zarad smirivanja neprijatelja, žrtvuju uverenja i napuštaju prijatelji.

Iskreno Vaš,

Ronald Regan
8.09.1979


Link ka originalnom dokumentu.   Prevod: Aleksandar Novaković