Demokratija – poslednji tabu

You may also like...

 • Stefan

  Demokratija koja nema dubinu i širinu nije demokratija. Da bi imala dubinu, mora da bude direktna, da plebs ima direktnu kontrolu nad javnim funkcijama, a da bi imala širinu, mora da bude uspostavljena i u ekonomiji, ako smo svi u sustini jednaki, ne sme da bude gazda, ni diktatora ni partijskih funkcionera, ni robovlasnika ni šefova.

  • Andrej

   Аутори књиге Beyond democracy (радни наслов превода: „Боља демократија“) предлажу да „јавне функције“ не буду обавезно присилне за све грађане, већ да се поштује право грађана који желе одговарајуће услуге себи да обезбеде на други начин, да напусте државни „јавни сервис“ и – природно! – да не плаћају оно што не користе. На пример, уместо присилне колективизације медицине и обавезе свих запослених да плаћају допринос за државно здравствено осигурање, грађанима који желе неко друго здравствено осигурање и не користе државне медицинске услуге било би омогућено да из те шеме изађу. Исто тако, уместо да све запослене држава присиљава да учествују у државном пензионом систему, они грађани који то не желе могли би да изађу из тог система и о својим приходима у старости самостално планирају и одлучују. Не постоји  директнија контрола него када човек самостално одлучује о свом животу и то треба омогућити онима који то желе.

 • Paulinjo

  Demokratija je ipak protiv totalitarnih sistema tipa Titov. Da je bilo demokratie Titov rezim bi pao prve godine posle uvidjenja Golog Otoka, a Staljinov prve godine posle Sibira. E posto nije bilo demokratije, ti sistemu su nastavili sa terorom. Po tome se vidi u cemu je znacaj demokratije. U SMENJIVOSTI losih. Nije vrlina demokratije sto se pita i Kurta i Murta vec je vrlina u tome sto se vlasti boje da budu lose da ih narod ne smeni. Zato demokratija nema alternativu i ne sme da je ima.

  • Andrej

   Beyond democracy није позив на повратак у аутократију. Напротив, то је позив за укидање диктаторских елемената у самој демократији (тоталитарне диктатуре државног апарата), дакле аутори предлажу унапређење, а не напуштање демократије. Ствар је у томе да је у садашњем систему демократски изабрана власт апсолутна (мада привремена) и стога апсолутно квари властодршце. Као што се сасвим лепо може видети у Србији, апсолутност демократски изабране власти довела је до тога да постоје само лоши кандидати за власт, добри немају шансе, тако да ова врста демократије не омогућава чак ни стварну смењивост лоших, већ само периодичну замену горих лошим. И онда наравно да стагнирамо и пропадамо. Аутори предлажу да се Курта и Мурта питају много мање, тј. да се грађанима који то желе препусти више слободе избора – то је њихово људско право. Тиме ће се ограничити негативни утицај власти на све аспекте живота грађана и привлачност положаја на власти за амбициозне диктаторе. А наравно биће очувана могућност смењивања лоше власти.

 • Toka

  Nadam se da sledi nastavak.
   

  • Andrej

   Radimo na tome. Prevod knjige Beyond democracy je u završnoj fazi, pregovaramo sa autorima oko ustupanja prava i dogovaramo se sa izdavačem.