Savest konzervativca

You may also like...

 • Natasa Jevtovic

  Kakav predivan tekst!

  Ja se nikada ne pravdam sto sam konzervativac, jer imam jaku licnost i svojeglavu, divlju prirodu kao i mnogi Balkanci, ali vidim da mnogi zapadnjaci imaju ovaj problem. Tako je u Francuskoj sramota glasno reci da se glasa za konzervativnu desnicu a tome pridonose i novinari koji promovisu ideje da su levicarski stavovi u modi i u skladu sa humanizmom, dok su konzervativci navodno oni koji se bore za klasno drustvo i svoje privilegije.

  Medjutim, meni je jedan od najvaznijih problema danasnjice u tome sto je porodica postala prevazidjena, konzervativna vrednost a pojedinac postao osnovna celija drustva. Tako u mnogim zapadnim zemljama imamo strahovito visoke stope samoubistava, beskucnika koji imaju porodicu ali sa kojom nisu u kontaktu, starackih domova umjesto suzivota sa starijim roditeljima, i slicno. U zemljama u kojima su ocuvane konzervativne vrednosti – na primer u muslimanskim zemljama, u crnoj Africi, u nasoj zemlji pa cak i za vreme gradjanskog rata – vidimo da nema beskucnika i da svako nadje nekog bliznjeg da kod njega zivi, da zajednica ipak pociva na porodici a ne na pojedincu, da uvek imas na nekoga da se oslonis…

  Cak postoje i statistike koje pokazuju da ozenjeni muskarci zive znatno duze od neozenjenih.

  I zato se ja ne stidim konzervativnih stavova, jer je na koncu u zivotu najvaznije naci srecu, a ta sreca nije moguca ako je pojedinac bogat i sam na svetu. Zato sam liberal u ekonomskom smislu, a konzervativac na polju licnih vrednosti i osecam da ovo dvoje savrseno odgovaraju.

 • Paulinjo

     Ovaj sajt daje prednost ekonomiji zasnovanoj na privatnoj svojini. To je potpuno ok i u redu. Dosta je levicarske ideologije. Medjutim nije mi jasno zasto mi koji smo za kapitalizam moramo da budemo i desnicari – konzervativci. Ja sam centrista. Borim se za ljudska prava maksimalno a prokapitalista sam. Ne treba vam velicanje konzervativizma na ovom sajtu jer ce te odbiti tipove kao ja.