Zašto su intelektualci protiv kapitalizma?

 • čovjek

  Je, nego kaj pak – intelektualci, veliki jalnuši koji iz prirođenog ili stečenog sebeljublja mrze kapitalizam! Izrazito promašeni, bezvrijedni članak. Stvar je vrlo jednostavna i u tom okviru je i treba sagledavati. Evolucija (biološka i socijalna) ne djeluje istovremeno i na sve ljude jednako. Intelektualci spadaju u one koji su zahvaćeniji njome no ostale “ovce”. Kao inteligentniji (ne samo u racionalnom, već i emocionalnom te humanističkom vidu), oni naprosto zapažaju svu neljudskost i negativnosti sustava u kojem djeluju – kapitalizma. Za razliku od autora teksta. I zato su, is sasvim svijesno uočenih objektivnih razloga, a na tragu humanizma koji ostali valjda ispoljavaju ubijanjem inonacionalnih, inovjerujućih, i ostalih “inoprosječnih” – a prvenstveno pripadnika drugih “stada” – oni usmjereni na teorijsko (a poneki i na praktično) traženje alternative sustavu koji je u historijskom smislu dao svoj i na izdisaju je. Održavaju ga nasilno tek oboružane elite, inercija “ovaca” i autori poput autora teksta koji nebulozama sudjeluju u njegovom o držanju. Jer u njemu plivaju kao ribe u vodi!

  • jozo

   drobiš!

  • nebanesc

   Prema marxovoj teoriji koju vi ocigledno zastupate intalektualci su na strani kapitalizma i oni to uvek moraju i ostati jer im je takva “klasna svest” usled njivog klasnog polozaja. Jedini revolucionarni subjekt je proletarijat. U to vreme liberalizma su intelektualci i stvarno bili na strani kapitalizma i cinilo se da teorija odgovara stvarnosti (Istina postojali su izuzetci Kao sto su Marx i Engels koji su sami sebe izuzeli iz vlaste teorije).
   Medjutim u XX veku protivno marxistickoj teoriji inelektualci su stali na stranu socijalizma, sto znaci da se u okviru marxisticke teorije na to pitanje ne moze odgovoriti i tako je vas gornji text postao besmislen.

 • Pingback: Pad Berlinskog zida: trijumf kapitalizma i ignorantska tišina - Katalaksija()