Država i ekonomija

You may also like...

 • bane

  Da se stvari ucine jasnijim intervencionizam treba nazvati njegovim pravim imenom; socijalizam.

 • KRLE

  Gospodine Ognjanovicu,
  Kako komentarisete ekonomiju razvijenih skandinavskih zemalja; tamo je drzavna potrosnja 50-60% GDP-a, visoki su porezi a opet su te zemlje po zivotnom standardu u samom svetskom vrhu?
  Uzgred iako je visoka drzavna potrosnja i visoki porezi korupcija je na niskom nivou, a poreze skoro svi placaju. Kako na to gledate?
  Pozdrav!

  • Pržogrnac

   Нисам Огњановић, и верујем да многи моји погледи на економију се разликују од његових, али могу покушати да ти одговорим.

   Крле, главни проблем се састоји у томе да држава мора да буде непристрасна у односу на производни слој становништва.

   Услед новчане корупције и непотизма то за сада није могуће.

   И код нас би тзв. “Капитализам” сјајно функционисао да имамо скандинавски менталитет.

   Питање које си поставио је изузетно сложено тако да би ми требало барем неколико постова да ти детаљније објасним у чему је уствари проблем.

   Најбитније је да знаш да ГЛАВНА ПОДЕЛА у одређеном друштву није на богате и сиромашне, већ на оне који ПРОИЗВОДЕ тржишно потврдиву вредност и на оне који ПАРАЗИТИРАЈУ на првима.

   Услед вештачки наметнутих монопола у малтене свим сферама производње, обично су сада паразити ти који су најбогатији у друштву (уз ретке часне изузетке). Отуда и потиче заблуда већине становништва да је богатство једнако паразитирању. У садашњем систему успешан бизнисмен МОРА да буде у спрези са државом да би успео.

   Што се тиче пореза у Скандинавији одговор је крајње једноставан: када људи започињу неки бизнис, не би требало уопште да буду опорезовани да би имали већу шансу да им бизнис успе. А касније треба повећавати порез како им расте богатство и враћати ту вредност назад у новчани оптицај да исти не би био заустављен.

   Бирократија је нужна за регулисање друштвених процеса, али само уколико је мала и ефикасна. Ипак, будући да ништа не производи и она спада у паразитске структуре. Да сада не распредам Маркове конаке ево ти пар добрих почетних станица за даље читање:

   Класна анализа друштва са становишта дихотомије Произвођачи-Паразити:

   http://elegant-technology.com/ETthree.html

   Зашто је и Неолиберализам паразитска идеологија:

   http://real-economics.blogspot.rs/2012/01/war-on-producers.html

   Чиме образовање треба да се заиста бави и шта треба да се учи да би имао увек посао на тржишту рада:

   http://real-economics.blogspot.rs/2011/04/elevator-speech-6-education-what-folks.html

   Како препознати које занимање је паразитско а које производно:

   http://real-economics.blogspot.rs/2011/04/elevator-speech-4-producers-vs.html

   Ако будеш имао времена прочитај и остатак блога. Многе ствари ће ти бити јасније. Ако имаш још неко питање – ту сам да покушам да ти одговорим.

   Поздрав

 • Pržogrnac

  A zašto moj prethodni komentar nije objavljen? Plašite se istine trilateralni plaćenici? Neka, neka, izaći će sve na videlo kad-tad. Svet se menja ubrzanim tempom